Близо 2 800 фирми са поискали от държавата компенсации заради забраната

...
Близо 2 800 фирми са поискали от държавата компенсации заради забраната
Коментари Харесай

25 млн. лв. от помощта за затворените бизнеси останаха неусвоени

Близо 2 800 компании са поискали от страната компенсации заради възбраната да работят в интервала 22 март-30 април, заяви Националната организация по приходите. Общият размер на декларираната безплатна финансова помощ е съвсем 30 млн. лева

Така неусвоени остават 25 млн. лева от отделените 55 млн. лева за последната, трета фаза на програмата за подкрепяне с оборотен капитал на затворените поради ковид-пандемията бизнеси. Крайната дата за кандидатстване бе 22 юни. Помощта бе обезпечена от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ".

По първите две етапи на програмата вече са изплатени 120 млн. лева, разпределени сред 8100 компании, затворени със заповед на здравния министър в края на ноември 2020 година За заведенията, фитнес залите и обучителните центрове компенсацията е в размер 20% от оборота за същите месеци през предпандемичната 2019 година За затворените търговски обекти и туроператорите помощта е в размер на 10%.

В последната, трета фаза на схемата обаче имаше спомагателни ограничавания. Лишени от пpaвo нa пoмoщ се оказаха заведенията с тераси и градини, без значение дали откритите площи са били отворени или не след 22 март. Без помощи са и гoлeмитe мaгaзини зa нexpaнитeлни cтoĸи с повърхност над 300 кв. м, които откриха метод да заобиколят забраната за работа като отвориха базари навън или приемаха поръчки по телефона, а клиентите получаваха стоката на паркинга на комерсиалния обект. 

Вероятно тези ограничавания са понижили броя на претендентите за обезщетения при третата фаза на програмата за подкрепяне с оборотен капитал. От Национална агенция за приходите и от Министерството на стопанската система, което отговоря за Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ", към момента не са уведомили дали считат да пренасочат оставащите 25 млн. лв. за друга финансова поддръжка. 

От приходната агенция съобщиха, че стартират да изплащат средствата от третата фаза на програмата за поддръжка с оборотен капитал през идващите седмици, а утвърдените претенденти ще бъдат оповестявани в рубриката „ Подкрепа посредством оборотен капитал “ в уеб страницата на Национална агенция за приходите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР